2024-2025 Akademik Yılı Başvuru Kılavuzu

Sevgili Öğrenciler,

Uluslararası Öğrenci kapsamında yerleştirme işlemi; Tarsus Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programlarına Uluslararası Öğrencilerin Başvuru Kabul ve Kayıt Yönergesi çerçevesinde ve Yurtdışı Öğrenci Kabül ve Değerlendirme Komisyonu tarafından, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının belirlediği esaslar çerçevesinde yapılır. Yerleştirme, adayların geçerliliği devam eden TR-YÖS puanı ile yapılır. (GCE AL puanına sahip KKTC uyruklu adaylardan TR-YÖS puan şartı aranmaz). Adayın herhangi bir programa yerleştirilebilmesi için TR-YÖS puanının en az 200 olması gerekmektedir. Boş kontenjan kalması halinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının uluslararası öğrenci kabulünde kullanılmasını önerdiği ve onayladığı aşağıda belirtilen sınavlar ve taban puanları öncelik sırasına göre dikkate alınır. (GCE AL, SAT, Tawjihi, Abitur)

 
Not: Uluslararası öğrenciler aynı akademik yıl içerisinde kayıtlı oldukları üniversiteyi yalnızca bir defaya mahsus olarak değiştirebilirler.

Click here for the English translation of the ad.

Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla;
 1) Yabancı uyruklu olanların, (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla [Elçilik okulları, MOBİS sisteminde yer alan Milletlerarası özel öğretim kurumları ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje çerçevesinde ülkemize getirilen yabancı uyruklular hariç]) 
2) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ile Türk vatandaşlığını kaybedenlere talepleri halinde verilen mavi kart sahibi olduklarını belgeleyenlerin (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla) (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.)
3) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenlerin / bu durumdaki çift uyrukluların (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla)
4) T.C. uyruklu olup ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin [lise] tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil)
5) K.K.T.C. uyruklu olup; K.K.T.C.’de ikamet eden ve K.K.T.C.’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan / olacakların veya KKTC uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını yabancı bir ülkede tamamlayan TR-YÖS sonucuna sahip olanların, başvuruları kabul edilecektir.

Adaylardan;
1) T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını Türkiye’de veya K.K.T.C.’de tamamlayanların,
2) K.K.T.C. uyruklu olanların (ortaöğreniminin tamamını (lise) K.K.T.C liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan / olacaklar veya K.K.T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını yabancı bir ülkede tamamlayan TR-YÖS sonucuna sahip olanlar hariç),
3) a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların, (a maddesinin 4 numaralı bendindeki şartları sağlayanlar hariç)
4) Uyruğundan birisi K.K.T.C. olan çift uyrukluların (ortaöğreniminin (lise) tamamını K.K.T.C. liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan / olacaklar veya K.K.T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını yabancı bir ülkede tamamlayan TR-YÖS sonucuna sahip olanlar hariç),
5) Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C uyruklu olan veya a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C olan çift uyrukluların
6) Türkiye’deki ortaöğretim kurumlarına 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından itibaren kayıt yaptıracak KKTC vatandaşları ve TC vatandaşlığından çıkanlar/Mavi Kartlılar ile yabancı uyrukluların (elçilik okulları ve MOBİS sisteminde yer alan Milletlerarası özel öğretim kurumları ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje çerçevesinde ülkemize getirilen yabancı uyruklular hariç) başvurularının kabul edilmemesi,

 

 

Üniversitemize yapılacak olan başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Şahsen veya posta yoluyla gelen başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

Elektronik ortamda yapılan başvurularda, sisteme yüklenen başvuru evraklarının tamamı Türk Dış Temsilcilikleri ya da ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından onaylanmış olması gerekmektedir. Tercüme Bürolarında yapılan onaylama işlemleri değerlendirmeye alınmayacaktır. Bu belgelerden herhangi birinin eksik olması veya yanlış bilgi içerdiğinin anlaşılması durumunda adayın başvurusu geçersiz sayılır.

 

a) Ortaöğretimini Türkiye Cumhuriyeti dışında tamamlayan adaylar için yurt içinde milli eğitim müdürlüklerinden, yurt dışında ise eğitim müşavirlikleri/ataşeliklerinden alınacak denklik belgesi, ( Üniversitemiz programlarına kesin kayıt hakkı kazanan adaylardan Denklik Belgesi bulunmayanların geçici kayıtları yapılır, denklik belgesinin getirilmesi için 1 ay ek süre verilir. Geçici kayıt yaptıran adaylar ilgili dönemde ders kayıt işlemlerini gerçekleştiremezler. Verilen ek süre sonunda eksik belgesini tamamlayamayan adayların Üniversitemizden ilişiği kesilir.) Denklik Belgesi Taahhütnamesi için tıklayınız.
b) Mezun durumda olan adayların lise diplomasının aslının noter ya da Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği / Konsolosluğundan onaylı Türkçeye çevrilmiş örneği, (Lise son sınıfta okumakta olan adaylar mezun olabileceğine dair onaylı belge getireceklerdir.)
c)  Not Durum Belgesinin (Transkript) aslının Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği/Konsolosluğundan onaylı Türkçeye çevrilmiş örneği ya da noter onaylı örneği,
ç) Yabancı Dil Yeterlik Belgesi (Varsa),
d) Türkçe Yeterlik Belgesi (Varsa),
e) Pasaport veya resmi makamlardan alınan kimliğinin aslı,
f) Geçerli sağlık sigortası olduğunu gösterir belge (GSS ya da ikamet izni talep süresini kapsayan özel sağlık sigortası) ya da genel sağlık sigortası güvence  beyanı, (Güvence Beyanı için tıklayınız.)
g)  6 adet biometrik fotoğraf,
ğ) Ortaöğreniminin tamamını KKTC liselerinde bitiren KKTC uyruklu adayların GCE AL sınav sonuç belgesinin aslı,
 h) Varsa, bölüm ve programlar tarafından kesin kayıtta istenen diğer özel belgeler,
 ı) TR- YÖS sonuç belgesi ya da diğer sınav sonuç belgesi, 
i) 18 yaşından küçük yabancılar için; vize muafiyetiyle ya da farklı amaca yönelik vizeyle gelenler için; veli/vasi bilgisini içeren belge (doğum belgesi, aile belgesi vb.) ve veli/vasi/yasal temsilcisi tarafından verilen muvafakatname (amacına uygun vizeyle (öğrenim vizesi)) gelenler için; muvafakatname ve veli/vasi bilgisini içeren belge eklenmeyecektir.) 
 j) İkamet izni belgesi, 
       jj) Yukarıdaki belgelere ilaveten ikamet izni olmayan adayların getirmesi gereken belgeler;
           1. İkamet izni kayıt/başvuru formu (öğrenci tarafından ıslak imzalı şekilde),
           2. Kalacağı adres bilgilerini gösterir belge,
          • Kendi evinde kalıyorsa, tapu fotokopisi (uzatma başvurularında “yerleşim yeri belgesi ve fatura” yeterlidir), 
          • Kira sözleşmesi ile kalıyorsa, kira sözleşmesinin noter onaylı örneği 
          • Otel vb. konaklama yerlerinde kalınıyorsa, bu yerlerde kalındığına dair belge
          • Öğrenci yurtlarında kalınıyorsa, yurtta kalındığına dair belge 
        • Destekleyici yanında kalınıyorsa, yanında kaldığı kişinin noter onaylı taahhüdü (Destekleyici evli ise ayrıca eşinin de noter onaylı taahhüdü)
          3. İkamet izni belge bedelinin ödendiğine dair makbuz.

 

Adayların başvurularının değerlendirme işlemleri, Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Programlarına Uluslararası Öğrencilerin Başvuru Kabul ve Kayıt Yönergesinin 9. maddesi ve Yurt Dışı Öğrenci Kabul ve Değerlendirme Komisyonu Kararları çerçevesinde yapılır. Ön Lisans ve Lisans Programlarına Uluslararası Öğrencilerin Başvuru Kabul ve Kayıt Yönergesi'ne ulaşmak için tıklayınız. 

 

Başvurusu kabul edilen adaylar kabul mektuplarını online başvuru sistemi üzerinden temin edebileceklerdir. İlgili kurum ve kuruluşlar YÖKSİS üzerinden kabul mektuplarının doğruluğunu teyit edebileceklerdir.

Kesin kayıt işlemleri esnasında adaylardan online başvuru sistemine yükledikleri evrakların asılları istenecektir. Evrakların asıllarını teslim etmeyen adayların kesin kayıt işlemleri yapılmayacaktır.

Adayların Türkçe yeterliliği, Tarsus Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlik Belgesi, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri bünyesinde verilen Türkçe eğitim sertifikası veya Türkiye Cumhuriyeti Üniversitelerine bağlı Türkçe Öğretim Merkezlerinden aldıkları belgelere göre değerlendirilir. Ortaöğrenimini Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Türk liselerinde tamamlayan adayların Türkçesi yeterli olarak kabul edilir. Türkçe yeterlilik belgesi bulunmayan öğrencilerimizden, Üniversitemizce yapılacak olan Türkçe Yeterlik ve Düzey Belirleme Sınavı’ndan başarılı olamayan veya sınava katılmayan öğrenciler, Türkçe hazırlık eğitimi almak zorundadır.

HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
BÖLÜM-PROGRAM ADI SÜRE(YIL) KONTENJANI
HAVACILIK VE UZAY MÜHENDİSLİĞİ (%30 İNGİLİZCE) 4 4
HAVACILIK YÖNETİMİ 4 3
İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ 4 5
YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ (%30 İNGİLİZCE) 4 5
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ (%30 İNGİLİZCE) 4 5
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ (%30 İNGİLİZCE) 4 5
ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ (%30 İNGİLİZCE) 4 4
MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ (%30 İNGİLİZCE) 4 3
SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
ÇOCUK GELİŞİMİ 4 4
DİL VE KONUŞMA TERAPİSİ 4 3
EBELİK 4 4
FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON 4 3
HEMŞİRELİK 4 4
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
FİNANS VE BANKACILIK 4 4
GÜMRÜK İŞLETME 4 4
SAĞLIK YÖNETİMİ 4 5
SOSYAL HİZMET 4 5
ULUSLARARASI TİCARET VE LOJİSTİK 4 6
MERSİN TARSUS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ 2 4
GIDA TEKNOLOJİSİ 2 4
İKLİMLENDİRME VE SOĞUTMA TEKNOLOJİSİ 2 4
KİMYA TEKNOLOJİSİ 2 4
MAKİNE 2 4
MEKATRONİK 2 4
MESLEK YÜKSEKOKULU
BANKACILIK VE SİGORTACILIK 2 5
BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI 2 6
BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI 2 5
DIŞ TİCARET 2 5
GRAFİK TASARIMI 2 6
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 2 5
LOJİSTİK 2 5
MODA TASARIMI 2 5
MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI 2 6
PAZARLAMA 2 3
SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ 2 4
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇOCUK GELİŞİMİ 2 5
ECZANE HİZMETLERİ 2 5
İLK VE ACİL YARDIM 2 5
SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ 2 5
TIBBİ DOKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK 2 5


 

 

Uluslararası Öğrenci Başvurusu 12-23 Ağustos 2024 (Mesai Bitimi)
Başvuruların Değerlendirilmesi 26-28 Ağustos 2024
Sonuçların İlan Edilmesi 29 Ağustos 2024 (Mesai Bitimi)
Asil Adayların Kesin Kayıt Tarihi 02-06 Eylül 2024 (Mesai Bitimi)
1.Yedek Adayların İlanı 09 Eylül 2024 (Mesai Bitimi)
1.Yedek Adayların Kesin Kayıt Tarihi 10-12 Eylül 2024 (Mesai Bitimi)
2.Yedek Adayların İlanı 13 Eylül 2024 (Mesai Bitimi)
2.Yedek Adayların Kesin Kayıt Tarihi 16-18 Eylül 2024 (Mesai Bitimi)
Kesin Kayıt Yaptıran Öğrenciler için Türkçe Yeterlik Sınavı 25 Eylül 2024